vrijdag 14 december 2007

eten in Spanje ...


De dagen vliegen. Met wat ? Geen idee. Voordat we het weten is de dag al om. Zal wel te maken hebben met een nieuwe omgeving.

Goedbeschouwd hebben we nog niks (werk) te doen, maar verveeld hebben we ons nog geen moment.
We zijn soms aan het “werk” op ons land: er moet veel gesnoeid en ook veel peulen geraapt worden van onze 30 Johannes- broodbomen (deze leveren 0,30 euro de kilo op)

Maar de meeste tijd gaat o.a. op aan ... "booschappen doen."
Deden we in Gouda alles op de fiets of lopend: een brief posten, even uit-eten, een pakje shag halen en vooral boodschappen.
Hier gaat alles met de auto! (je ziet hier ook bijna niemand lopen of fietsen). Die auto moet ook wel: de meeste bedrijven, winkels ook, bevinden zich midden in de stad of natuurlijk op enorme bedrijven-terreinen. Hier zitten ook de supermarkten. Geen kleintjes, zoals AH op de markt, maar de meeste zijn reuze-winkels: 20 kassa’s op een rijtje is geen uitzondering.
En een keus dat er is : Intermarché, Lidl, Mercadona, Subeco, Eroski, Aldi, Carrfoure.


De meeste supermarkten hebben werkelijk alles, behalve natuurlijk de typisch nederlandse produkten als hagelslag, pindakaas, senseo-pads en drop bijv. Maar wel Bolletje beschuit en natuurlijk Heineken.Verder veel vlees, veel blik, veel vis en veel wijn.

Boodschappen doe je hier niet “even”. Omdat de winkels zo groot zijn en de keus enorm, zijn we hier ook wel even mee bezig … is het ook een soort uitje geworden. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland. Alleen de vis is veel voordeliger. Kleding is hier ook erg goedkoop. Net als de wijn … flessen vanaf 1,50 zijn al heel prima soms, terwijl de meeste wijnen tussen de 2 en 3 euro kosten.

Hoofdmaaltijd voor de Spanjaarden is de lunch, zo tussen 14 en 17.00 uur. Het is dan erg stil op de weg en de meeste winkels zijn dan dicht. De meeste restaurants zitten dan vol. Ook met werklui, vrachtwagenchauffeurs. Een dagmenu (menu del dia) kost dan zo’n 9 euro. Je krijgt daarvoor een voor- en hoofdgerecht, toetje, brood en (!) een fles wijn of water. Dat uitgebreid lunchen bevalt ons wel. Ton valt meestal voor “menu del dia” maar Patty heeft liever de kleine tapas-gerechten met een salade, lekker glaasje wijn erbij en dat in een heerlijk zonnetje …..wat een leven!!’s Avonds wordt er dan nog wat gehapt. Maar echt-eten doen ze hier tussen de middag.

Wij zijn natuurlijk niet gewend aan ’s middags eten. We doen het wel eens, maar ons lijf is dat duidelijk niet gewend. We hebben dat ritme (nog) niet. Wel eten we ’s avonds veel later.
Als je ’s avonds uit wilt eten, moet je hier niet te vroeg komen. Om een uur of negen is prima. En als je eerder bent … diepe zuchten. Bovendien zit er ’s avonds bijna geen kip.

Al met al zijn we nauwelijks nog echt uit-eten geweest. Meestal koken we zelf, thuis. We zijn hier tenslotte niet op vakantie (ha, ha) We koken dan een beetje Spaans, op onze manier. Maar we hebben ook al een keer rode kool gegeten bijv.
----
Met de kerst komen Chantal & Jeroen en Michel op bezoek. Dat wordt natuurlijk reuze-gezellig. Volgens Spaanse traditie zal er goed-eten zijn (Patty staat nu al uren in de keuken) en prima wijn (Ton is al aan het voorproeven ;)

Geen opmerkingen: